Vi fortsetter å møtes i det nye året og årets møtedatoer blir:

29.januar – 12.februar -26.februar – 11.mars -8.april -22.april -6.mai  og 17.juni.

 

Tusen takk til «Ghost Hunters» og Geir Ole Christiansen som avsluttet foredragene våre i 2023  og fortalte om sitt spennende arbeid.

 

Mandag 29.januar:

 

Kari Helena Skogseid kommer til oss og skal snakke om:

 

Stemme og Stillhet – Slipp stemmen fri!

 

Sang vekker pusten, kroppen, kraften og gleden!

Stemmen er like individuell som fingeravtrykket. Sammen utforsker vi stemmens muligheter via enkle bevegelser, kroppskontakt, pusten og en indre forankring.  For mange er tilliten til egen stemme sårbar. Å utforske stemmen er en vei for å finne tilbake til egne, indre ressurser. Stemmen kan også vise oss vei inn mot indre stillhet. 

Vi utforsker stemmen for å gjenforene deler av oss selv. Avsluttes med lydhealing med tibetansk syngebolle og stemme. Er du nysgjerrig på mulighetene i din egen stemme, er du velkommen med. Har du bare lyst å lytte, er det også helt ok.

Kari Helena Skogseid har undervist innen terapeutisk sang og stemmebruk, energiforståelse, meditasjon og drømmetolkning siden 2006. I 28 år drev hun en alternativ klinikk i Bergen. 2021 startet hun Nordisk Institutt for Stemme og Stillhet. Allerede fra tidlig i 20 årene har hun fulgt ulike lærere over flere år både i inn- og ut-land, bl.a. Bob Moore, Audun Myskja, Gilles Petit. Hun har utdannelse fra Complete Vocal Institute i København, har fulgt kursrekker innen The Naked Voice, England, The Art in Listening, England og The Energy Codes ved dr. Sue Morter, USA.

Kari Helena holder kurs rundt omkring i landet. Helgen 1.-3. mars blir det kurs på Zen House i Oslo. Du finner mer informasjon på hjemmesiden www.stemme-og-stillhet.no 

 

Mandag 12.februar:

 

Da kommer Aksel Undset og forteller oss om De norske pilgrimsrutene.

 

Han kommer til å snakke litt om historien bak de norske pilegrimsrutene, hvordan man kan forberede seg for en pilegrimsvandring og hva man kan forvente seg. Han vil også prate litt om hva det betyr å være en pilegrim i dag, og hva som motiverer folk til å gå.

 

Aksel Undset er en musiker og låtskriver fra Oslo. Etter å ha hatt fasinasjon for pilegrimsfenomenet over lang tid, gikk han i 2022 selv pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim. Aksel er nå ansatt ved Oslo Pilegrimssenter hvor han jobber med organiseringen av Gudbrandsdalleden og Tunsbergleden.

 

Mandag 26.februar:

 

Vibeke Vigeland

 

Hun beskriver sin kveld hos oss slik:

Jeg ønsker å snakke om menneskets opplevelse av sin kropp gjennom overganger i livet og om hvordan vi favner forandringer og hva vi kan gjøre for å holde kroppen smidig og vital. Jeg har skapt treningsformen Yorba for å bevege kroppen mykt . Yorba betyr sirkel og jeg vil fortelle om mitt forhold til det sykliske og hva det gjør for oss mennesker. Jeg har også skrevet boken «Moden-kunsten å bære alderen med visdom» for å løfte denne undervurderte overgangen til noe kraftfullt. Jeg er tidligere danser og koreograf og har alltid lyttet til kroppen min med en stor kjærlighet. Jeg starter alle mine foredrag dansende og vil også gi dere noen enkle øvelser som lett kan brukes i en hektisk hverdag

 

Vibeke Vigeland har 40 års erfaring som danser, pedagog og kroppsterapaut. Hun har jobbet med kroppsbevissthet hos unge jenter og kvinner og skrevet boken MODEN-kunsten å bære alderen med visdom. Hun er utdannet ved Den Norske Balletthøyskole og er Master Practitioner NLP Coach og har kurs med Donna Eden i energy medisine og har 10 års erfaring med Nettwork og SRI. Hun startet og drev Bajazz Ballettstudio (1995) Vibeke har skapt treningsformen Yorba for å oppdage kroppens visdom.

 

Mandag 11.mars

 Morten Wethe kommer til oss for å holde et foredrag om Martinus Kosmologi

Som 30-åring gjennomgikk Martinus (1890-1981) en dyptgående innvielse som åpnet for permanent kosmisk bevissthet.

De neste 60 årene skrev han Livets Bog 1-7, Det Evige Verdensbillede 1-4 (sistnevnte med fargelagte symboler som viser åndelige kart over tilværelsens lover) og mange andre bøker om forskjellige emner. Han holdt også en rekke foredrag.

Med sin kosmiske bevissthet, og en utvidet sansebegavelse, så han inn i det levende universets allkjærlighet og logikk og fikk innsikt i hvordan verdensaltet hviler på helt bestemte, urokkelige kosmiske lover og prinsipper.

Han så bl.a. hvordan hvert enkelt levende vesen gjennom liv etter liv samler erfaringer og som følge av dette utvikles mot stadig høyere tilværelsesplan.

Hele forfatterskapet presenteres under navnet Det tredje testamente, som er basert på en logisk begrunnet åndsvitenskap. – Dette skiller seg fra Det gamle- og Det nye testamente´s trosbaserte livssyn. I følge Martinus´ analyser er de tre testamenter tilpasset menneskenes ulike utviklingstrinn – henholdsvis under deres åndelige førere. Stadig flere av nåtidens mennesker setter større krav til logiske forklaringer på tilværelsens "store spørsmål". Martinus mener også at Det tredje testamente er særlig skrevet for framtidens mennesker.

Morten Wethe har, siden han ble oppmerksom på Martinus tekster for 10 år siden, studert disse inngående, deltatt på foredrag, kurs og seminarer, og har etterhvert selv holdt foredrag.

Mandag 8.april:

 

Jan-Olav Henriksen

 

" Uventet og ubedt" – om boken han gav ut for noen år siden står det:

 

De finnes midt iblant oss - i Norge i dag. De fleste av dem lever og virker uten å vekke oppmerksomhet, uten å fortelle om det i aviser og sensasjonsmedier, og uten at det blir til egne tv-programmer, som gjør det de har opplevd til noe eksotisk, spesielt og underholdende. Vi snakker om mennesker med erfaringer som man kan kalle ikke-hverdagslige, ekstraordinære; eller, med et mer ladet ord: paranormale.

 

Jan-Olav Henriksen er professor i religionsfilosofi ved MF vitenskapelige høyskole. Han har de siste årene arbeidet mye med det som kalles «religiøs erfaring», og i den forbindelse også forsket på mennesker som har såkalte ekstraordinære erfaringer. I foredraget vil han snakke litt om ulike slike erfaringer, hvordan vi kan forholde oss til dem og forstå dem, og hva de noen ganger gjør med mennesker tro og liv.  Et viktig anliggende for ham er å alminneliggjøre slike erfaringer, og gi mennesker forståelsen av at de ikke er alene om de har dem.

 

Mandag 22 april.

 Denne kvelden kommer Liv Ronglan og Geir Hagberg fra organisasjonen Dialog i Praksis som driver opplæring og veiledning i dialog som metode, utvikler dialogiske konsepter og skaper møteplasser for dialog. Denne kvelden kommer de altså til Tankesmia og vil snakke om dialogens kraft, gå inn på de dialogiske ferdighetene og gi dere helt konkrete tips til hvordan dere kan opptre mer dialogisk i hverdagen. Det vil også bli tid til en strukturert dialog med alle.

Geir Hagberg er utdannet siviløkonom fra BI, med tillegg i pedagogikk fra UiO og coach fra Erickson International. Han har over 20 års erfaring som gründer, coach, team- og lederutvikler, kursholder og kommunikasjonstrener for norsk næringsliv. Også jobberfaring fra frivillig sektor og som frivillig kursutvikler og kursholder i dialog og konflikthåndtering for Røde Kors.

Liv Ronglan er utdannet journalist med tillegg pedagogikk, fransk og dialogisk praksis. Særlig trent i kontaktskapende kommunikasjon (Ikke-volds kommunikasjon). 25 års erfaring fra humanitært arbeid i Røde Kors, inkludert 15 års ledererfaring nasjonalt og internasjonalt. Nasjonal leder for Dialog og Konflikthåndtering i Røde Kors og senere selvstendig næringsdrivende innen dialogarbeid og kontaktskapende kommunikasjon.

Begge er opptatt av å gjøre mennesker bevisst sin egen kommunikasjonspraksis, lære bort de dialogiske ferdighetene og trene på å tåle uenighet. De er overbevist om at vi ikke kan endre verden uten å endre måten vi snakker sammen på, og at all endring starter med oss selv. Bli med på en spennende kveld og lær nyttige grep for en bedre kommunikasjon med dine nærmeste!

Mandag 6.mai :

«Vår» sogneprest i Høvik Kirke Trygve Rø skal denne kvelden snakke om:

"Kristusmystikk, -  en reise og et blikk inn i Johannesevangeliet"

 "Alt er blitt til ved ham...i ham var liv og livet var menneskenes lys.  Av hans fylde har vi alle fått, nåde over nåde".

                                                                                             Fra kap. 1 i Johannesevangeliet.

 Sokneprest Trygve Rø i Høvik kirke tar oss med inn i dette spennende teamet som åpner guddommelige perspektiver på oss selv, den virkeligheten vi er en del av og gudsmysteriet. 

Samlingen avsluttes med en meditasjon i kirken.

 

Mandag 17.juni:

 

Eystein Huseby tar oss inn  i sommeren med foredraget "Slipp naturen til»:

NRK-serien Oppsynsmannen har fått stor oppmerksomhet. Her får vi se og høre hvor hardt presset livet i naturen er blitt av oss mennesker her i Norge. Likevel står kjempestore utbyggingsprosjekter klare for å iverksettes  i hele landet - hyttebygging - veiutbygging - vindkraftutbygging - gruvedrift - lakseoppdrett - batterifabrikker - kjøpesentra - alpinanlegg - flatehogst av skog o.s.v.

Fugler, dyr og planter må flytte til dårligere habitater eller er i ferd med å bli utryddet, og dette skjer stadig raskere. Vi må forsøke å snu denne utviklingen. I fortellingen "Arne" skriver Bjørnstjerne Bjørnson så vakkert om naturen som gjerne vil slippe til:
 

«Enn om vi kledde fjellet sa eneren en dag til den utenlandske ek, som den stod nærmere enn alle de andre. Eken så ned for å komme efter hvem det var som talte; dernest så den opp igjen og taug. Elven arbeidet så tungt at den gikk hvit; nordenvinden hadde lagt inn gjennom stupet og skrek i kløftene; det bare fjell hang tungt utover og frøs — «enn om vi kledde fjellet?» sa eneren til furuen på den andre siden. «Skulle det være noen, måtte det vel bli vi», sa furuen; den tok seg i skjegget og så bortover til bjørken: «Hva mener du?» Men bjørken gløttet varsomt opp imot fjellet; så tungt la det ut over henne at hun syntes ikke å kunne dra pusten engang. «La oss kle det i Guds navn», sa bjørken, og ikke flere enn disse tre var, så tok de på seg å kle fjellet. Eneren gikk først".

Jeg lar meg inspirere av Bjørnstjerne Bjørnson, og har i noen prosjekter fremmet forslag for myndighetene om å slippe til naturen når vi bygger veier, broer og hus - som planter og blomster i Holmenkollbanen,  en naturtilpasset bro over Lågendalen naturreservat på E-6 ved Lillehammer, og lite naturreservat rundt Tryvannstårnet".